• headerbeeld-zakelijk-1-herman-fotograaf-dordrecht-regio-rotterdam.jpg
  • UNIEK: WALK-N-SHOOT
  • SNELLE LEVERING
  • FLEXIBELE BESCHIKBAARHEID

« Terug

De beste tijd voor een portret- of lifestyle fotoshoot

Fotoshoot met Klaartje tijdens zonsondergang - Wat is de beste tijd voor een fotoshoot?25 jun

“Welke tijd is het beste?” is een van de meest voorkomende vragen die mensen stellen wanneer ze denken over het inplannen van een portret- of lifestyle fotoshoot. En terecht, want het is een goede vraag. Het is ook een vraag waarop ik je niet heel direct een duidelijk antwoord kan geven. Als je enkel de kwaliteit van de beelden in gedachten houdt, en wanneer het je plan is om buiten te gaan shooten, is er een vrij direct en veilig antwoord te bedenken; rond zonsopkomst of zonsondergang.

Maar dat is niet de enige factor die in gedachten moet worden gehouden. Er zijn ook werkschema’s, families, kinderen en locaties waarmee je rekening moet houden. Dus, in deze korte blog ga ik het hebben over hoe je de beste tijd voor jouw portret- of lifestyle fotoshoot kunt bepalen.

Zonsopkomst & zonsondergang

Buitenlicht (en soms ook binnenlicht, afhankelijk van waar je bent) wordt meer dramatisch tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Het zonlicht komt dan van een lagere hoek waardoor de fotograaf maximale flexibiliteit en mogelijkheid heeft om het licht te gebruiken zoals hij voor ogen heeft. Daarbij komt ook dat in de zomer de temperaturen dan minder hoog zijn en het licht wat zachter is. Hierdoor zijn er minder harde schaduwen waar rekening mee gehouden hoeft te worden. Wanneer er geen andere factoren zijn om in gedachten te houden, zijn de beste tijden voor een fotoshoot een uur of twee voor zonsondergang en tot ongeveer twee uur na zonsopkomst.

Fotoshoot met Marcel en Karin tijdens het gouden uurtje in Dordrecht  - Wat is de beste tijd voor een fotoshoot?

Aandachtsspanne kinderen

Bij een lifestyle fotoshoot, in het bijzonder wanneer er kinderen op de foto gaan, hebben te maken met de aandachtsspanne en het humeur van de deelnemers. Alhoewel zonsopkomst en zonsondergang wellicht de beste tijden zijn met betrekking tot het licht, deze tijden zijn vaak het minst prettig voor mensen. Er zijn uiteraard vroege vogels, maar er is ongeveer 80% kans dat wanneer ik je vertel dat je om half zeven ‘s ochtends klaarwakker en vrolijk moet zijn, je me uitlacht en vriendelijk bedankt. Dus, in dit geval is de beste tijd dus afhankelijk van jou of een van de kinderen. 

Wanneer de kinderen om 11 uur een dutje doen is het niet handig om een fotoshoot te plannen voor half 10. Ook is het waarschijnlijk geen goed idee om een fotoshoot te plannen na een lange werkdag, ookal is het avondlicht dan nog zo mooi. Wanneer het humeur een belangrijke factor is, bijvoorbeeld wanneer je een fotoshoot wilt met de kinderen, dan is de beste tijd waarschijnlijk een tijd waarop zij actief, wakker en vrolijk zijn. Voor kinderen is dat waarschijnlijk na het dutje of het eten, voor jou is dit misschien juist in het weekend, wanneer je niet hoeft te werken en geen rekening hoeft te houden met werkverplichtingen en -verantwoordelijkheden.

De koude maanden

Temperatuur is ook iets waarmee je rekening moet houden wanneer je het tijdstip voor de fotoshoot bepaald. In de warmere maanden zijn zonsopkomst en zonsondergang perfect vanwege de lagere temperaturen. Maar in de koudere maanden zijn deze tijden juist vervelend omdat het dan pas echt koud begint te worden. Zelfs op een hele koude dag kan de zon ervoor zorgen dat het een beetje aangenamer is buiten. In deze tijd van het jaar, zeker wanneer er oudere mensen en/of kinderen bij betrokken zijn, is het opgeven van het mooie licht voor een iets aangenamere ervaring, het dubbel en dwars waard. Midden op de dag is dan waarschijnlijk het beste tijdstip.

Fotoshoot met Laura tussen de werktijden door - Wat is de beste tijd voor een fotoshoot?

Openingstijden locaties

We kunnen geen foto’s maken wanneer de deur op slot zit! Dus, wanneer je denkt over de beste tijd voor een fotoshoot moet je rekening houden met waar je wilt gaan shooten. Sommige plekken zijn 24 uur per dag open, maar dat geldt lang niet voor alle locaties. Wil je bijvoorbeeld portretfoto laten maken in een café, of andere locatie waar je te maken hebt met openingstijden, is het handig dat deze plek ook daadwerkelijk geopend is wanneer je aankomt. Weten wat de beste tijd is, heeft daarom soms alles te maken met weten waar de fotoshoot plaats gaat vinden en ook dat je daar dan ook echt toegang toe hebt op het moment dat het juiste licht, temperatuur en humeur daar is.

Zijn er nog andere factoren?

Wanneer je denkt dat er nog andere factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden bij het plannen van jouw fotoshoot, dan hoor ik deze graag van je via Instagram of Facebook. Of, wanneer je een portret- of lifestyle fotoshoot wilt inplannen, kijk dan even op de portret en lifestyle pagina’s! Ik hoor graag van je, op welke manier dan ook!

Neem contact op

« Terug