• headerbeeld-zakelijk-1-herman-fotograaf-dordrecht-regio-rotterdam.jpg
  • UNIEK: WALK-N-SHOOT
  • SNELLE LEVERING
  • FLEXIBELE BESCHIKBAARHEID

« Terug

7 Tips om je op je gemak te voelen voor de camera

geframed-door-shreyasi-tijdens-een-wandeling-in-dordrecht-7-tips-om-je-op-je-gemak-te-voelen-voor-de14 apr

Veel van ons zijn opgegroeid in een tijd dat het relatief makkelijk was om foto’s te maken. Dat werd dan ook massaal gedaan, door ouders, opa’s, oma’s en door jouzelf. Iedereen gebruikte een camera en schoot te pas en te onpas foto’s van alles wat maar los en vast zat, dus ook van jou. Veelal waren dit amateuristisch foto’s en veel mensen, mijzelf inclusief, haten zichzelf op die foto's. Zeker wanneer de foto’s niet om aan te zien zijn en je jezelf niet mooi vindt op 99% van de foto’s.

Nu je wat ouder bent, vind je voor de camera staan écht niet leuk, sterker nog je haat het. Wat de reden ook is waarom je je voor de lens niet op je gemak voelt, soms is het goed dit toch te doen. Want mensen in je omgeving zullen zich jou willen herinneren, jij zal jezelf waarschijnlijk op een dag willen herinneren. Dus ookal staat het overwinnen van het ongemakkelijk voelen voor de lens niet heel hoog op je lijstje met dingen die je aan jezelf wilt verbeteren; hier toch een lijstje met dingen die je kunt doen om jezelf wel op je gemak te voelen tijdens een fotoshoot.

"Wanneer je nerveus bent, kleedt je dan voor een familiereünie en niet voor een bruiloft."

1. Kleed je zelfverzekerd en comfortabel

Je hoort of leest vaak het advies, “trek comfortabele kleding aan”, maar dit advies is naar mijn idee te vaag. Wanneer je je niet op je gemak voelt tijdens fotoshoots gaat dit alleen maar ongemakkelijker voelen wanneer je niet compleet zeker bent over wat je draagt. Je hebt wellicht het gevoel dat je alleen maar je beste kleding aan moet trekken. Maar alleen je beste kleding dragen heeft ook nadelen en kan gepaard gaan met de realisatie dat je deze kleding anders nooit zou dragen. Het is meestal het beste om iets aan trekken wat je al eens hebt aangehad en wat echt bij je past.

Kort gezegd, iets waarvan je weet dat het er goed uitziet, maar nog belangrijker, iets waar je niet meer over nadenkt zodra je het aan hebt. Natuurlijk wil je je niet kleden als een slons, dus geen trainingsbroek of iets dergelijks, maar ook niet iets waar je continu mee bezig bent. Dus wanneer je nerveus bent, kleedt je dan voor een familiereünie en niet voor een bruiloft.

Natalia kijkt omhoog tijdens een wandeling en portret fotoshoot in het centrum van Moskou

2. Kies een fotograaf die je niet veroordeelt

Uiteraard moet een fotograaf je van je beste kant kunnen vastleggen. Om dit te kunnen doen moet hij deze wel eerst zien te vinden. Fotografen moeten dus, tot bepaalde hoogte, veroordelend zijn. Sommige fotografen gaan hier echter erg ver in en voor hen is het nooit goed genoeg. Ze geven commentaar over hoe je staat, hoe je poseert, hoe je kijkt, hoe je lacht en hoe je beweegt. Al met al niet echt bevorderend voor je zelfvertrouwen en voor je gevoel. Wanneer je voelt dat een fotograaf geïrriteerd raakt omdat je niet poseert zoals hij wil dat je poseert, is dat niet bevordelijk voor jouw gevoel tijdens de fotoshoot en ook niet voor het resultaat achteraf. De hele ervaring zal hierdoor worden verpest en al helemaal als je je al niet op je gemak voelde voor de lens. Blijf dus weg van dit soort fotografen.

Het is goed om eens op social media rond te neuzen en te kijken hoe een fotograaf reageert op anderen en naar zijn klanten. Lees reviews, let op hun manier van reageren wanneer ze antwoord geven op je vragen over de fotoshoot. Zoek naar iemand met wie je een klik denkt te kunnen hebben, want alleen dan krijg je een leuke, spontane fotoshoot met echt leuke foto's. Wanneer je het aandurft raad ik je aan om de fotograaf vooraf te vertellen wat je ongemakkelijk maakt tijdens een fotoshoot en dan te kijken naar hoe hij reageert. Het antwoord moet geruststellend zijn, zowel persoonlijk als praktisch.

"Vertel de fotograaf wat je ongemakkelijk maakt tijdens een fotoshoot. Zijn antwoord moet geruststellend zijn."

3. Plan de fotoshoot ergens waar je je thuis voelt

Dit is net zoiets als de kledingsuggestie. Het is de bedoeling dat je niet teveel bezig bent met je omgeving of teveel nadenkt over starende voorbijgangers. Je moet geen fotoshoot willen in een omgeving die je nerveus, ongemakkelijk of zelfbewust maakt. Het kan lastig zijn deze plek te bepalen, maar denk hier eens over na; je voelt je waarschijnlijk prima op je gemak in de supermarkt, maar vrijwel zeker ineens heel ongemakkelijk wanneer je daar gaat staan poseren tijdens een fotoshoot.

Je wilt dus een plek hebben waar je niet het gevoel hebt het centrale aandachtspunt te zijn of dat je daar niet thuishoort. Je wilt een plek die een vergelijkbaar gevoel van thuis zijn geeft als je voortuin. Je kunt daar alles doen zonder het gevoel te krijgen dat je daar niet op je plaats bent. Een park waar je regelmatig komt is bijvoorbeeld een goede keuze, en eventueel is je voortuin altijd een optie.

Polyna zit op een trapje in het Binnenhof te Den Haag tijdens een portret fotoshoot

4. Vraag om even samen koffie (of iets anders) te drinken voordat de fotoshoot begint

Je hoeft natuurlijk niet samen in een café te gaan zitten wanneer je dit ongemakkelijk vindt. Je kunt ook voorafgaand aan een fotoshoot de tijd nemen om even een praatje met elkaar te maken. Dit helpt je om elkaar wat beter te leren kennen en dat maakt weer dat je je sneller op je gemak voelt. Het is zonder twijfel gemakkelijker op de foto te worden gezet door iemand met wie je al een connectie hebt, dan door een wildvreemde. Dat is mede omdat je weet dat de persoon met wie je een connectie hebt jouw belangen in de gaten houdt.

In dit geval houdt een fotograaf, met wie je een connectie hebt, in gedachten hoe jij geportretteerd wilt worden en leeft hij niet alleen maar zijn artistieke visie op je uit. Wanneer je voorafgaand aan een fotoshoot een aantal minuten gewoon kan praten en kan voelen hoe de fotograaf als persoon is, kan dat al een wereld van verschil maken. Dit helpt ook om de gehele ervaring minder gehaast en onpersoonlijk te maken.

"Even samen koffie drinken kan je over je ongemakkelijke gevoel heen helpen." 

5. Hou iets vast met je handen

Veel mensen zijn niet op hun gemak voor de camera omdat ze niet weten wat ze met hun handen aanmoeten. Het ding is, als je gaat nadenken over wat je handen doen (bijvoorbeeld wanneer een fotograaf zegt waar je ze moet houden of hoe), dit vaak onnatuurlijk voelt. Ik vraag modellen geregeld of het natuurlijk voelt hoe ik vraag hun handen te houden. Meestal weten ze dat niet omdat ze in realiteit nooit bezig zijn met waar hun handen zijn, dat gebeurt automatisch.

Dus wanneer een fotograaf zegt, “leg je handen hier” of “houdt je handen zo..”, ben je je plotseling heel bewust van hoe en waar je handen zich bevinden en denk je daar ineens veel meer bij na dan je normaal gesproken zou doen. Je kunt dit voorkomen door iets vast te houden. Bijvoorbeeld een kopje koffie, een hoed, een zonnebril of je smartphone. Het maakt eigenlijk niet uit wat je vasthoudt, zolang dit maar iets is wat je normaal gesproken ook vast zou kunnen hebben.

Klaartje zit op de stoep van de kerk in Maassluis tijdens een portret fotoshoot

6. Plan een langere, meer relaxte fotoshoot

Dit is een beetje hetzelfde als voorafgaand aan de fotoshoot samen even rustig iets drinken. Het is namelijk één ding om je ongemakkelijk te voelen voor de camera, het is iets heel anders wanneer je niet op je gemak bent en óók nog eens bezig bent met een foto-marathon waar je in razend tempo van de ene foto naar de andere gaat.

In plaats van het houden van een foto-marathon, kun je het ook wat relaxter aanpakken en foto’s schieten on-the-go. Dus even wandelen, paar foto’s schieten, even babbelen, nog een paar foto’s, eventjes een lolletje trappen, weer even rondlopen en dan weer een paar foto’s, enzovoorts. Ja, dit kost meer tijd, maar je zult zien dat je je dan een stuk meer op je gemak voelt. Bovendien staan de meeste fotografen hier best voor open, dus stel die vraag gerust.

"Wees jezelf, dan ben je op je mooist en voel je je het meest op je gemak."

7. Wees eerlijk naar jezelf (en de fotograaf)

Het belangrijkste wat je kunt doen om je meer op je gemak te voelen is om eerlijk met jezelf te zelf over hoe je je voelt. Je moet je niet zelfverzekerder voordoen, of doen alsof je op je gemakt bent, wanneer je dit niet bent. Een fotograaf ziet dit en kan dit gedrag verkeerd inschatten, waardoor hij je op een onnatuurlijke, en misschien zelfs wel op niet flatteuze wijze, kan portretteren.

Wanneer je gevoelens van ongemak negeert en wegstopt, in plaats van deze te herkennen, te accepteren en te laten gaan door een nieuwe en positieve ervaring, gaat dit het ongemakkelijke gevoel wat je hebt juist versterken. Daarbij komt dat wanneer een fotograaf niet weet hoe jij je voelt, hij je ook niet kan helpen met bijvoorbeeld locatiekeuze, de manier hoe hij je bejegent of met zijn creatieve ideeën. Met andere woorden, wees eerlijk naar jezelf en naar de fotograaf.

Wil jij je op je gemak voelen voor de camera?

Ik kan je helpen. Ik houd ervan mensen een positieve ervaring te geven voor het oog van de lens en doe er alles aan je op je gemak te stellen. Wanneer je meer informatie wilt over wat ik voor je kan doen en hoe ik je op je gemak kan stellen, neem dan eens een kijkje bij de portret fotoshoots en lifestyle fotoshoots die ik je kan bieden. Bij onbeantwoorde vragen help ik je graag verder, dus neem gerust contact met me op!

Stuur Herman een WhatsApp bericht ››

« Terug